Ovce vřesová
Toto plemeno je unikátní právě díky svým vynikajícím vlastnostem. Díky své přizpůsobivosti se dobře chová v různých geografických a přírodních regionech. Její hlavní potravou byl v původní domovině především vřes obecný a nízké mladé březové porosty, ale i stepní tráva s nižší výživnou hodnotou. Toto plemeno je pro své minimální nároky na krmivo a vysokou odolnost povětrnostním podmínkám zvláště vhodné k péči o krajinu, k čemuž je také hojně využíváno.
Nevyhovuje jí však, stejně jako většině ovčích plemen, přemokřená půda. Ovce vřesová je plemeno běhavé, někdy až příliš… I když ve svém huňatém vlněném kožichu vypadají jako koule, překvapí nečekaně mohutným skokem, kdy se vznesou a letí obdivuhodně lehce vzduchem.
Na pastvině jsou neustále v pohybu a i ve stadiu vysoké březosti běhají jako srnky. K tomu jim pomáhají i velmi dobře utvářené nohy, štíhlé a černé jako kabaretní tanečnice v punčochách, ale silné a pevné. Netrpí proto ani obtížemi jako težká masná plemena, která „neuchodí“ kopcovitý nebo jinak náročný terén. Nevadí jí ani déšť ani mráz, vadí jí ale průvan ve stáji nebo vlhká podestýlka.
V zimě, pokud nemusí, nebudou trávit dobrovolně čas v ovčíně, ale i v mrazech, pokud jim to bača dovolí, budou raději na volném prostranství. Vytvoří si přes noc ve sněhu pelechy, které ráno můžete najít dřív než slunce rozpustí sněhovou přikrývku.
Viz odkaz požadavky a nároky na chov. A vůbec ne bezvýznamnou roli hraje i jejich mateřský pud, který je vynikající a jen velmi málokdy se stane, že by matka odmítla jehně či měla porodní komplikace (viz odkaz říje, březost, porody). Ovečky působí dosti plaše, ale zvědavě. Jsou neustále plné pozornosti a ve střehu, ale při troše trpělivosti není problém si je ochočit a budou za Vámi chodit jako pejsek. Dokáží svému bačovi plně důvěřovat a odmění se za laskavé zacházení.
Vřesové ovce jsme viděli chovat jak ve stepních oblastech vřesovišť, tak třeba na horách v Krkonoších, kde slouží k vypásání nejvyšších zón KRNAPu.
Díky této bylinkové a kořenité stravě má jejich maso vynikající chuťové vlastnosti podobající se zvěřině. Je obzvláště jemné a aromatické. Pokud se vyvarujeme přikrmování v podobě obilí, pečiva, různých granulí a podobně, zůstává prosté tuku – loje a o to je lahodnější. Viz odkaz využití.
Nutno ještě podotknout, že její blízká příbuzná z Polska – wrzosówka- má vlastnosti velmi podobné, avšak ne zcela totožné s výše zmiňovanou ovcí vřesovou – viz odkaz vnitrodruhové odlišnosti.